DRUGI KONGRES UDRUŽENJA ENDOSKOPSKIH HIRURGA SRBIJE

BEOGRAD, SRBIJA | 14 – 16. NOVEMBAR 2019

U saradnji sa:

Poštovane kolege, dragi prijatelji, cenjeni gosti,

Pre dve godine u ovo vreme započeli smo jedno veliko putovanje. Započeli smo projekat koji za cilj ima povezivanje nas kao kolega, eksperata i mentora, umrežavanje i deljenje znanja i, povrh svega, dizanje naše struke na viši nivo. Sve naše velike ideje i srdačni napori ovekovečeni su Prvim Kongresom Udruženja endoskopskih hirurga Srbije održanim 2017 godine u Beogradu.

Čast mi je, i izuzetno zadovoljstvo, da Vas obavestim da se naše putovanje nastavlja. Uz pretek novih ideja i volje za dodatnim razvojem i stručnim usavršavanjem, pozivam Vas na Drugi Kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije.

Na ovogodišnjem kongresu, koji će se održati od 14. do 16. novembra 2019. godine u hotelu Crowne Plaza u Beogradu bavićemo se temom Unapređivanja i napretka minimalno invazivne hirurgije u Srbiji i regionu uz prezentaciju kroz naučne i poster sesije. Kao i pretprošle godine, minimalno invazivni hirurzi različitih specijalnosti uključujući ginekologe, urologe, torakalne i pedijatrijske hirurge, imaće priliku da predstave svoje rezultate u paralelnim sesijama. Posebno ističem činjenicu da je ovogodišnji  Kongres organizovan u saradnji sa Hrvatskim, Slovenačkim i Bosanskim Udruženjima Endoskopske hirurgije, kao i sa Crnogorskim i Makedonskim Udruženjima hirurgije, takođe i organizacija LAPSERB, što je najsjajniji pokazatelj usmerenosti Udruženja endoskopskih hirurga Srbije ka daljem unapređenju ove vrste hirurgije. Takođe, dve godine kasnije, UEHS je značajno unapredio odnose i komunikaciju sa partnerskim udruženjima kako na regionalnom, tako i na evropskom i svetskom nivou. U prilog tome govori podatak da se veliki broj eminenthih profesora i doktora iz celog sveta odazvao našem pozivu da budu gosti predavači sa aktivnim učešćem na ovogodišnjem kongresu.

Minimalno invazivna hirurgija je oblast medicine koja izučava napredne tehnologije i primenjuje ih kako bi se izbegla potrebe za velikim incizijama koje se koriste pri tradicionalnom pristupu, a sve sa ciljem smanjenja bola, učestalosti komplikacija i bržeg oporavka pacijenata. Postoji nekoliko različitih tehnika koje se koriste u minimalno invazivnoj hirurgiji, a čest je slučaj da hirurzi imaju više iskustva sa pojedinim tehnikama u odnosu na neke druge. Upravo zato je osnovan Kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, kako bismo jedni drugima ukazali na najbolje primere iz prakse, načine uspešnog sprovođenja minimalno invazivnih metoda i mogućnosti daljeg razvoja i unapređenja ove grane medicine.

U nadi da ćete svojim prisustvom doprineti ovom, za nas izuzetno značajnom, događaju, srdačno Vas pozdravljam.

S poštovanjem,

Asist. Dr Srđan Mijatović,

Predsednik organizacionog odbora

Koleginice i kolege, dragi prijatelji,

Dobrodošli na drugi Kogres UEHS.

7.6.2016 godine osnovano je Udruženje endoskopskih hirurga Srbije.

UEHS je zamišljeno kao profesionalno udruženje koje ima za cilj da podrži članove udruženja i pomogne im direktno u oblasti u kojoj Udruženje deluje. Misija UEHS je da unapredi kvalitet lečenja pacijenata u Republici Srbiji kroz zajednički rad i razmenu iskustava, edukciju, praćenje savremenih trendova i lideršip u oblasti endoskopske hirurgije.

Pre dve godine održan je prvi Kongres UEHS. U radu Kongresa učestvovalo je preko 30 gostiju, eminentnih stručnjaka iz oblasti minimalno invazivne hirurgije, a izlaganja tokom dva ipo dana pratilo je preko 1100 zdravstvenih radnika iz Srbije i regiona.  Prvi Kongres UEHS promenio je paradigmu hirurgije u Republici Srbiji.

Drugi Kongres zamišljen je kao presek trenutne situacije u minimalno invazivnoj hirurgiji u Republici Srbiji, ali i čitavom regionu.  Smatram da je regionalna saradnja ključ daljeg razvoja, ne samo minimalno invazivne hirurgije, već hirurgije uopšte.

Raduje me to što za aktivnosti Udruženja i ovaj Kongres vlada prilično interesovanje. Učešće na Kongresu nije privilegija odabranih, već je privilegija onih koji se bave minimalno invazivnom hirurgijom.

Pozivamo sve pametne i sposobne koji su spremni da ulože rad i energiju u ostvarivanje ciljeva Udruženja da nam se pridruže i pomognu u radu. U Udruženje su dobrodošli hirurzi i drugih specijalnosti, ali ne samo hirurzi, već i medicinski tehničari i instumentari, internisti, anesteziolozi i transfuziolozi, dijetetičari i nutricionisti i svi ostali koji svoj rad i angažovanje mogu da uklope u ciljeve UEHS.

Ključno je da ono što volimo da radimo, radimo zajedno. UEHS treba da doživite kao porodicu u koju ste svi dobro došli.

Na kraju, ali ne najmanje važno, zahvalio bih se svim sponzorima, koji su omogućili rad udruženja, a posebno organizaciju ovog Kongresa i nadam se daljoj uspešnoj saradnji.

Još jednom, dobrodošli i hvala Vam što ste svojim prisustvom podržali drugi Kongres UEHS.

Prof. Dr Miloš Bjelović,

Predsednik Udruženja endoskopskih hirurga Srbije

Predsednik Kongresa
Srđan Mijatović

Predsednik UEHS
Miloš Bjelović

REGISTRACIJE SU OTVORENE!